‘Als er geen weg is, creëer er dan één!’

Eric verloor zijn betaalde werk. En hervond het na een periode van intensief vrijwilligerswerk.
@VrijwilligR bezocht hem voor een interview.

Zorgvrijwilliger Eric vd Weg

‘Of ik voldoende veerkracht had om de klap van mijn ontslag op te vangen? Zeker. Ik ben een positief ingesteld mens. Hoewel boventallig heb ik doorgewerkt tot mijn allerlaatste dag en heb ik ook zelf mijn opvolger nog ingewerkt.’ Waar iemand misschien druk ervaart vanuit de omgeving om in actie te komen, was het bij mij vooral de druk die ik mezelf oplegde. Ik zou weer een betaalde baan vinden en dacht daarbij: ‘Wie wil er nu geen échte van der Weg hebben?’ Ik schakelde van zijn twee, naar drie, naar vier, vervolgens naar vijf. Maar ik ging mijzelf in de weg lopen. De winter begon en ik moest terugschakelen.

Geremd
Na vele teleurstellende sollicitaties voelde ik mij geremd. Ik moest weer die hybride auto worden. Als die remt, geeft hij namelijk energie terug. Maar hoe bereikte ik dit? In gesprek met mijn vrouw bepaalde ik een nieuw doel: Mij inschrijven voor vrijwilligerswerk. Ik kwam in contact met een mantelzorg consulent, had een intake en deed naar aanleiding daarvan meteen een cursus vervangende mantelzorg. Het voelde als een warm bad! In de krant las ik vervolgens vrijwilligers-advertentie waarin gevraagd werd om een vismaatje. En vissen is nu juist mijn hobby. Mijn coach, de mantelzorg-consulent, nam mij mee naar het intake gesprek met mijn eerste client. Mijn hart gaf aan dat het goed zat en ik? Ik realiseerde meteen één van mijn “Big Five”; iets doen voor de medemens.

Nieuwe weg
Via de mantelzorg ondersteuning, het gastheerschap bij de blindentribune van ADO Den Haag en later ook als volontair bij de politie kwam ik erachter dat het doen van dit werk, wel erg goed aanvoelde. Ik volgde trainingen, legde nieuwe contacten en opende daarmee deuren waar ik het bestaan niet van wist. De puzzelstukjes vielen langzaam op hun plek. ‘Hier wil ik in verder gaan.’ Ik had een nieuwe weg ontdekt in mijzelf; ik moest mijn hart volgen. Nu werk ik via Tempo team bij de Haeghe Groep als voorwerker en begeleid ik mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ik kan hierbij al mijn ervaringen inzetten die ik de laatste jaren heb opgedaan in het vrijwilligerswerk.

Vanuit mijn ervaringen en overtuiging kan ik dan ook zeggen: ‘Werkzoekende geef niet te snel op: als er geen weg is, creëer er dan een! En ook: Wees enthousiast en straal dat uit!’