De Mantelzorgwaardering

Waarom biedt de gemeente Zoetermeer een mantelzorgwaardering aan?
De gemeente Zoetermeer wil graag een blijk van waardering uitspreken naar mantelzorgers.

Wie komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?
Mantelzorgers die 18 jaar of ouder zijn en zorgen voor iemand die in Zoetermeer woont.

Hoe kan ik de mantelzorgwaardering aanvragen? 
Je kunt de mantelzorgwaardering aanvragen door het registratieformulier op de website van ZoSamen in te vullen. Op het formulier kun je aanvinken dat je de mantelzorgwaardering 2019 aanvraagt.

Hoe weet ik dat mijn aanvraag goed is ontvangen?
Je krijgt van ons automatisch een e-mail wanneer wij je aanvraag ontvangen hebben. Deze e-mail kan ook in je spam filter terecht komen, kijk daar dus ook!

Ik heb iets verkeerd ingevuld bij mijn aanvraag. Kan ik dit nog corrigeren?
Als je aanvraag verstuurd is, kun je hier niets meer in wijzigen. Heb je belangrijke informatie onjuist ingevuld, neem dan via de e-mail of telefonisch contact met ons op.

Waaruit bestaat de mantelzorgwaardering 2020?
De mantelzorgwaardering bestaat uit:
– Een eenmalig geldbedrag van €200
– De dag van de mantelzorg op 7 november

Waar kunnen mantelzorgers terecht die nog geen 18 jaar zijn?
Jonge mantelzorgers kunnen gebruik maken van het initiatief 2becool. Voor jonge mantelzorgers bestaat de mantelzorgwaardering uit een bioscoopbon. Een jonge mantelzorger opgeven voor de waardering kan via www.2becool.nl.

Wordt de waardering gezien als inkomen?
De mantelzorgwaardering telt niet mee bij je inkomen en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag.

Geeft de gemeente Zoetermeer volgend jaar ook weer een mantelzorgwaardering?
Volgend jaar zal er opnieuw bekeken worden wat de mogelijkheden zijn om mantelzorgers te waarderen.

Moet ik de waardering elk jaar aanvragen of krijg ik hem automatisch als ik mij als mantelzorger heb aangemeld?
Je dient elk jaar opnieuw de waardering aan te vragen via het formulier op onze website. We kunnen er niet automatisch van uit gaan dat je nog mantelzorger bent en dat al je gegevens  nog kloppen.

Ik heb een mantelzorgverklaring nodig. Wie kan deze afgeven?
Een officieel bewijs van dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen veel organisaties erom. Bijvoorbeeld als mantelzorgers medehuurderschap of een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning willen krijgen of vanwege vrijstelling van sollicitatieplicht.

Als het door de mantelzorgsituatie nodig is dat de mantelzorger dichter bij de zorgvrager woont, kan de gemeente een mantelzorgverklaring afgeven ter onderbouwing van een urgentieverklaring. De mantelzorgverklaring vraag je aan op naam van de mantelzorgontvanger bij de unit Wmo van de gemeente Zoetermeer.

In andere gevallen kan bijvoorbeeld een bewijs van ontvangst van de mantelzorgwaardering of een verklaring van de huisarts/ wijkverpleging (zorgplan) als bewijs gelden.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met de coördinator mantelzorg.

 

DE DAG VAN DE MANTELZORG

Wat is de dag van de mantelzorg?
De dag van de mantelzorg wordt ieder jaar georganiseerd in opdracht van de gemeente Zoetermeer. Deze dag is er om een blijk van waardering uit te spreken naar de mantelzorgers.

Wat houdt deze dag in?
Deze dag zal in het teken staan van de mantelzorger. Op een feestelijke manier brengt de gemeente haar mantelzorgers bij elkaar.

Wanneer en waar is de dag van de mantelzorg?
De dag van de mantelzorg wordt dit jaar in Zoetermeer gehouden op 7 november 2020.
Via de pers en het mantelzorgmagazine houden we je op de hoogte van de invulling van deze dag.

 

PARKEERVERGUNNING

Waarom biedt de gemeente Zoetermeer een parkeervergunning aan?
Om de mantelzorgtaak goed te kunnen uitvoeren, kan een parkeerontheffing helpend zijn. Mantelzorgers die voor iemand in Zoetermeer zorgen die in een betaald of blauwe zone gebied woont kunnen daarom een parkeervergunning aanvragen via ZoSamen.

Het gebied waar ik wil parkeren staat niet genoemd bij de gebieden
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het gebied waar je zorgvrager woont, niet genoemd staat. Stuur ons een e-mail met het adres van je zorgvrager en je contactgegevens, dan nemen we contact met je op.

Kan ik met de vergunning ook parkeren bij het ziekenhuis of het stadshart?
Nee. De vergunning is enkel bedoeld om in de buurt van je zorgvrager te kunnen parkeren en is niet geldig in andere gebieden of parkeergarages.

Ik ben mantelzorger voor iemand in Zoetermeer, maar woon zelf niet in Zoetermeer. Kan ik toch de vergunning aanvragen?
Ja, dit kan. Als je de vergunning aanvraagt om te zorgen voor iemand in Zoetermeer die in een betaald of blauwe zone gebied woont.