Respijt

Als mantelzorger kan de zorg voor een zorgbehoevende soms te veel zijn en wil of moet je de mantelzorgtaken overdragen aan iemand anders. In dit geval heb je respijt nodig, even tijd voor jezelf.
Bij respijtzorg wordt er iemand anders ingezet om jouw zorgtaken over te nemen. Dit kan iemand zijn uit je naaste omgeving zoals een familielid, vriend of vriendin, maar ook een vrijwilliger of professional. De coördinatoren mantelzorg kunnen je helpen bij het zoeken van de juiste oplossing voor jouw situatie.

Eén van de mogelijkheden is de inzet van iemand van Vrijwilliger Thuis van ZoSamen. Op Mantelzorgcentraal, het expertisecentrum voor mantelzorgers vind je verdere informatie wat betreft ‘zorg delen en respijt’ in Zoetermeer.

 

Vrijwilliger Thuis

Vrijwilligers in de thuissituatie

– Voor mensen met dementie

– Voor kinderen en volwassenen met een chronische ziekte en/of beperking

– Voor mantelzorgers

– Voor vrijwilligers die hen willen ondersteunen

Om wat voor hulp gaat het?

De vrijwilliger is er ter gezelschap van de zorgvrager en ter ondersteuning van de mantelzorger. Voorbeelden van activiteiten die iemand samen met de vrijwilliger kan ondernemen zijn: een spelletje doen, een wandeling maken of gewoon gezellig een kopje koffie drinken.

Hoe krijg ik hulp?

Na aanmelding maakt een beroepskracht een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de hulpvraag en de wensen voor de vrijwilligersinzet besproken. Als er een geschikte vrijwilliger is gevonden volgt een kennismakingsgesprek. Als het klikt tussen de aanvrager en de vrijwilliger kan de vrijwilligersinzet van start gaan. De consulent blijft aanspreekpunt voor aanvrager en vrijwilliger.

Contact

Wilt u meer weten? Bel op werkdagen tussen 11.00 uur en 16.00 uur (gratis) naar ZoSamen, telefoon 0800-020 04 01 of stuur een email naar info@zosamen.nl.